Choose your language: Nederlands English Deutsch Vlaams Francais
Website Backs

De website van Matador gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. 

Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan op de website van Matador.

Artikelen over voeding voor postduiven

Artikelen over voeding voor postduiven

Ge´nteresseerde liefhebbers weten graag alles over hun sport, de duivensport. Daarom informeert Matador u periodiek over de nieuwste ontwikkelingen middels verschillende artikelen. Wij wensen u alvast veel leesplezier toe. 
Klaar voor de start?
14-1-2013

 
De rustige tijd ligt grotendeels weer achter ons en we moeten weer aan de bak. De duiven dienen optimaal te worden voorbereid voor het komende vliegseizoen. Vaak zijn de duiven de gehele rui en winterperiode binnen geweest en is het echt wel even wennen ze weer te laten trainen rond het hok. Willen we dat goed doen dan moeten we ons realiseren dat duiven daar 6 tot 8 weken voor nodig hebben om een optimale conditie te bereiken. Zo lang? De goede liefhebbers zijn al vaak vanaf  begin februari bezig de duiven uit te laten. Op die manier gaat alles veel geleidelijker en zullen problemen met scheefvliegers nauwelijks voorkomen.
 
Winterforme.
Veel liefhebbers denken nog steeds dat de duiven te vroeg in forme komen als we ze gedurende de winter dagelijks loslaten. Maar dat valt onder het hoofdstuk sprookjes van Andersen. In de winter is de temperatuur een spelbreker en de korte periode van licht ook. Geen zorgen dus voor “winterforme”. Ik ken meerdere absolute topspelers die de duiven zo voorbereiden en die juist tijdens de fondvluchten hun top bereiken. 
 
Scheefvliegers.
Te korte voorbereiding is een van de oorzaken dat de duiven problemen krijgen met de aanhechtingen van de spieren. Een probaat middel tegen “spierpijn” is dan magnesium. Is er dan een tekort aan magnesium? Nee, maar wat extra magnesium zorgt wel voor meer ontspanning in de spieren. Magnesium is een mineraal die belangrijk is voor de opwekking van energie. Daarnaast heeft het een taak bij het aanmaken van eiwitten en de goede werking van de spieren. Het zorgt ook voor de juiste ontvangst van zenuwimpulsen door de zenuwen. Naast magnesium is dan ook altijd calcium nodig. Ontspanning en spanning (samentrekking) van de spieren gaan altijd samen. Denk maar eens aan de trillend ooglid. Dat hebben we allemaal wel eens gehad. Het ooglid trilt en we kunnen er niets aan doen. Spanning en ontspanning.
 
Tijdens stressperiodes is er extra behoefte aan magnesium. Wat te denken van de roofvogel die nu zeer actief is? Hoeveel magnesium: De verhouding is 90 mg magnesium en 35 mg calcium op 1 liter drinkwater of voor 25 duiven over het voer. Doen we dit voor en na de trainingen, dan is de kans op scheefvliegers een stuk kleiner geworden. Je kunt b.v. combinatie bruistabletten (calcium / magnesium) kopen bij de drogist,  uw duivenspeciaakzaak of dierenarts.
 
Natuurlijk komt soms ook streptokokken voor. Maar dat is rond de 10% van alle gevallen, aldus een van de bekendste duivendierenartsen. Als we de morgenmest door de vingers laten glijden en die is mooi glad, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Is die ruw door onverteerd voedsel, dan zou ik er maar mee naar de dierenarts gaan. Waarschijnlijk is er dan wel iets mis.
 
Oude dons.
Tja… sommige liefhebbers komen er tijdens de eerste vluchten achter dat de oude dons van het vorige seizoen nog niet weg is. Soms moet de dierenarts het vaststellen. Een beetje aan de late kant zou ik zo denken, want de duiven moeten nu al lang vrij zijn van de oude dons. Pas dan kun je de eerste vluchten prestaties verwachten.
 
Oorzaken zijn meestal eenzijdige voeding tijdens de rui en winterperiode. De dieren vervetten dan en door het overgewicht ontstaat gemakkelijk conditietekort. Een wintervoer moet namelijk vezelrijk en redelijk vetrijk zijn. Wat?? Vetrijk in de winter? Ja daar schrikt u een beetje van? Als ik vis ga halen, is dat meestal bij Hendrik en Fiona uit Musselkanaal (bij de brug). Super vis kun je daar kopen. Nieuwe haring, wilde zalm…geweldig. Fiona is een mooie slanke dame en ze eet dagelijks 5 haringen. Echt waar. Hoe kan dat??
 
Er worden steeds meer wetenschappelijke onderzoeken gedaan en die wijzen veelal in dezelfde richting. Als we een mengeling hebben met de juiste vetzuren (juiste percentages omega 3) dan krijgen we een lagere GI waarde ( Glycemische Index). Er ontstaat een betere en snellere vetverbranding en een geleidelijkere omzetting van de koolhydraten.  Mensen die een dergelijke mengeling gebruiken zeggen me allemaal: nooit gedacht dat de duiven er zo mooi van werden in de winter.
 
Maar goed. Terug naar het onderwerp. Te snel beginnen met opleren, te veel of te zware vluchten in het begin van het seizoen kunnen ook een oorzaak zijn van het vasthouden van oude dons. Wat kunnen we doen? In de eerste plaats stoppen met het geven van eenzijdige basismengelingen. We nemen een lichtverteerbare vetrijke mengeling. Zo mogelijk met veel omega 3 vetzuren. Dat kan een super dieet, super energie of vetrijke winter of rustmengeling zijn in combinatie met een deel energievoer. We voegen een klein beetje olie toe op de oneven dagen. Niet te veel. Het voer moet net beginnen te glimmen.
 
Een goede olie is b.v. koudgeperste lijnzaadolie. In het water een goede bloedzuiverende en leverreinigende duiventhee. Op de even dagen: bakkersgist over het voer. Gewoon verse gist van de bakker halen ( niet meer dan voor een week, want de waardes lopen snel terug) en 1 gram per duif aan het voer toevoegen. Hoe doe je dat? Je neemt een klein beetje lauw water en roert er de gist in. Deze lost snel op en je geeft het over het voer. Een kwartiertje wachten tot het droog is en dan aan de duiven geven. Drie keer per week dus en dan 1 keer per dag. Zo geef je de juiste vetzuren, lichtverteerbaar eiwit, B vitamines voor een betere stofwisseling en wordt het lichaam ook nog eens gereinigd. Na twee weken ken je de duiven niet meer terug en de oude dons zal vallen als sneeuw voor de zon.    
 
Veel succes ermee.
Willem.
 

 
<<< Terug