Artikels en nieuws...

Beurstijd

Beurstijd

6-11-2024

Het duurt niet lang meer of we zitten weer midden in het tentoonstelling seizoen. De eerste beurs staat al weer voor de deur. Ja, Kassel is altijd een mooie beurs om te bezoeken. We treffen daar niet alleen onze duiven kameraden, er komen ook veel buitenlandse gasten van heinde en verre op deze beurs af. Zinnetjes die ik vaak hoor is: “is er nog wat nieuws?” We willen graag op de hoogte zijn en willen natuurlijk niets missen. Maar het is wel zaak om alert te zijn, want niet alles wat nieuw is, is ook een verbetering.

Nieuwe producten in Kassel.

Want echt nieuwe producten moeten ook een bijdrage leveren aan gezondere duiven die beter kunnen presteren. Als ik in de supermark ben en kijk op sommige verpakkingen, dan denk ik soms: dat dit is toegestaan. Zoals bij yoghurt en drinkyoghurt. Op de verpakking barst het van de vruchten en als je dan op het etiket kijkt, zie je dat er soms slechts 1% fruit in zit, gevolgd door fruitsmaak. Je zou toch verwachten dat dit niet zou mogen. Maar de keuringsdienst in Nederland is kennelijk tolerant ten opzichte van de voedingsindustrie.

Kijken we naar producten voor de duiven, dan zien we daar ook vreemde dingen. In een Omega 3 olie zit vaak visolie of levertraan. De grote vraag is: waar komt die visolie vandaan? Hoe hoog is het percentage visolie? Met welke andere oliën is het gemengd en staat er dan nog steeds visolie op het etiket? Waar komt de visolie vandaan? Van kweekvis of van wilde vis?  Waarom is dat zo belangrijk? Kweekvis wordt met korrelvoer gevoerd en die korrels bestaan voor een groot gedeelte uit soja en mais. Daar groeien de vissen snel van. De verkopers kunnen zo snel geld verdienen.

De beste visolie komt van wilde vis.

EPA (Eicosapentaeenzuur)  en DHA (Docosahexaeenzuurzijn) zijn de belangrijkste Omega 3 vetzuren. Ze komen alleen voor in wilde vette vis. Wilde vissen eten algen. In de alg bevindt zich de DHA. De vissen maken daar zelf ook EPA van. Deze stof mist in de algen zelf en daarom is algenolie van mindere kwaliteit dan de olie van de vette vis. Wat doen deze Omega 3 vetzuren? Ze zorgen voor: 1. Maximale zuurstof opname waardoor betere prestaties bij duursporten zoals de duivensport. 2. Betere transport van voedingstoffen, mineralen en vitamines. 3. Minder ontstekingen. 4. Betere mentale focus. 5. Soepele celwanden. 6. Verhoging van de spierfunctie. 7. Beter herstel na de vlucht en of training.      8. Verhoging gevoeligheid van insuline en daardoor een bijdrage aan de opbouw van de spiermassa. Dat doet allemaal een echt goede wilde visolie. Een dergelijk puur product kan zowel voor dieren als voor mensen gebruikt worden. Het is wel belangrijk om de olie koel te bewaren. Zoiets is natuurlijk goed nieuws voor de duivensport. En u raad het vast wel waar u tijdens uw bezoek aan de beurs in Kassel dan even langs moet gaan voor verdere uitleg.

Lezingen.

De tijd voor lezingen komt ook weer aan. Deze week deed ik er nog één. Maar niet voor de duiven. Deze keer was het over de gezondheid en de vele stofwisseling ziektes die ons ten deel vallen. En niet alleen de mensen met obesitas, ook gewoon uitziende mensen hebben problemen met hun gezondheid.

Tja, we eten ons ziek. Ik kom er meer en meer achter door de studie voor natuurvoeding adviseur die ik nu doe. Voor een groot deel is het onwetendheid, voor een ander deel willen we gewoon meedoen. We willen niet uit de toon vallen. Is er een feestje, dan nemen we de aangeboden “Kuchen” en gebak graag aan en drinken gewoon met de andere feestgangers mee. Ons nauwelijks realiserend, hoeveel suiker we binnenkrijgen. En dat is ook niet zo erg, maar volgende week is er een duivententoonstelling en de week er op een feestje in het dorp…..  En de weer daarna….. 

De laatste vluchtdag van het jaar.

We hadden een vlucht van rond de 480 km voor de jonge duiven. Veel liefhebbers deden niet mee en kozen voor de navluchten die op veel kortere afstand wordt gelost met één nacht mand. We zaten weer met een aantal mensen op de duiven te wachten. We noemen het “de tribune”. De buurman was jarig geweest. Hij was er zelf niet, maar trakteerde wel. Hele lekkere dikke koeken. Al gauw zo’n 75 gram denk ik. We keken op de verpakking: een derde deel was meel en twee derde suiker. Nou, dan heb je het dus over 50 gram suiker. Dat zijn 16 suikerklontjes. Dat realiseer je je niet altijd. Ik heb bedankt. Voor mij geen suiker meer. Althans, zo weinig mogelijk. Aan het begin van de vorige eeuw zaten mensen gemiddeld op 4 gram suiker per dag. Nu is dat in Nederland tussen de 110 en 118 gram per dag. Minstens 25 x zoveel. En dat kan niet zonder gevolgen blijven. Later daarover meer.

Rui – Winter mengelingen.

Ik was laatst nog in een dierenspeciaalzaak en mijn oog viel op een prachtige zak duivenvoer. Op het etiket stond Rui-Winter. Ik keek later op de website van deze firma en ik schrok toch wel. Een behoorlijk percentage erwten, veel mais, gerst en tarwe. Maar nauwelijks vetrijke zaden. Ik vraag me dan echt af: wat heeft dat met ruivoer te maken en wat in hemelsnaam met wintervoer.

Ruien is een enorme prestatie voor de duiven. Alle veren moeten gewisseld worden. Daarvoor is veel eiwit en ook veel energie ( vetzuren) nodig. Met een Rui-Winter voer met 4% vet komt dat niet goed. Het eiwit moet ook getransporteerd worden naar de cellen voor opname. Met dit lage percentage wordt dat een reuze klus. Ook is er behoefte aan de Omega 3 vetzuren, En eiwit van alleen peulvruchten is eenzijdig, zwaar verteerbaar en ook nog eens slecht opneembaar ( slechts 25 – 30 %).

Een hoog vetpercentage zou veel beter zijn, omdat in vetrijke zaden ook veel eiwit zit. Dat eiwit is juist veel beter opneembaar en daar gaat het om.

En in de winter?

Dan is de rui achter de rug en hoeven er geen nieuwe veren meer worden aangemaakt. Waar heb je dan al dat eiwit voor nodig? Er valt immers niets meer op te bouwen? Juist in de winter is het de tijd om de duiven weer helemaal schoon te maken van binnen. Alles uit de darmen wat we in de vlieg en ruiperiode te veel hebben gegeven. Zeg maar een soort van vasten periode.   

voor een optimale glans op de veren. Een dergelijke mengeling kun je mijns inziens beter basisvoer noemen. Dan is dat duidelijker voor de liefhebber en dan kun je de mengeling zelf aanvullen met vetrijke zaden in de ruiperiode en met gerst, hele haver en paddy in de winter.

Goede Wintermengeling.

Een wintervoer moet veel vezels bevatten om alle afvalstoffen uit de darm te verwijderen. Dat zorgt de paar dagen voor dunne of vieze ontlasting, maar dat is normaal. Als de darmen van binnen schoon zijn, wordt dat snel beter. De duif gaat er weer knap uitzien. Nog beter is het om na de rui een Detox kuur te doen. Dat doe je dan 5 tot 7 dagen. Langer niet. De Detox mengeling beschikt over een groot percentage Mariadistelzaad en de werkzame stof Silymarine zorgt voor het ontgiften van de lever, het schoonmaken van de darm en het verbeteren van de bloedwaardes.

Warmte

Verder hebben de duiven weinig nodig. Sommige liefhebbers schakelen na de winter over op gerst. Wellicht van de boer uit de omgeving. Wel goedkoop. Duiven houden is al duur genoeg hoor ik hen vaak zeggen. Maar daarmee maak je minstens twee fouten. 1. Alleen gerst is zeer eenzijdige voeding en bestaat voor ongeveer voor 68% uit koolhydraten. Het zijn niet de vetten, maar juist de koolhydraten die de duiven doen aanvetten. De polysacchadiden van gerst geven onvoldoende warmte. Dus als het echt koud wordt… Dat zie je snel genoeg, want dan gaan de duiven in elkaar zitten met opbollende veren waar lucht tussen zit. Het is juist de mais die veel warmte geeft door de enorme hoeveelheid amylopectine ( complexe koolhydraten). 2. Je brengt de duiven op deze manier veel te ver terug qua conditie en gevoelig voor ziektes die op de loer liggen. Er moet dan heel wat gebeuren om ze weer in goede conditie te krijgen. Vergelijk het met een tocht over de bergen. Je wilt de top bereiken. Het volgende jaar wil je ook de top bereiken van de volgende berg. Met gerst alleen ga je dan wel door een diep dal en moet je heel veel doen om de top te bereiken van die volgende berg. Het is beter om een goede, uitgebalanceerde winter of Rustmengeling te pakken. Dan gaat het veel gemakkelijker om uit het dal te komen.  Mocht het dus heel erg koud worden, voer dan wat extra mais bij of wat vetrijke zaden.

Minstens 3 weken.

Een goede winter of rustmengeling heeft gemakkelijk 6 tot 7% vet, weinig of geen peulvruchten en veel vezelrijke granen en zaden, zoals gerst, paddy, ( gestutzte) haver, boekweit, zonnepitten en Kardi pitten. Deze zorgen voor de grote schoonmaak in de darm. De zachte vezels maken het werk daarna af. Zo wordt de darm van binnen opgeschoond, schoongeveegd als het ware. De eerste 4 – 5 dagen zul je dan wat dunne mest zien. Daar moet je niet van schrikken, want dat is nou precies datgene wat er uit moet. Na de eerste week wordt de mest steeds mooier en de duiven ook. Als je dit minstens 3 weken lang volhoudt, is de darm schoon en is er een nieuwe slijmlaag (darmphilie) ontstaan. Daar gaan de voedingsstoffen goed door en krijg je een optimale voorbereiding voor de komende kweekperiode.

Levertraan.

Vaak krijg ik de vraag: wat kan ik de duiven in de winter dan geven? Velen van ons zijn immers vaak gewend om veel bijproducten aan het voer toe te voegen. In de winter zou ik dat toch willen afremmen. Laat de duiven weer natuurdieren worden. Ze moeten zich zelf gezond weten te houden, zonder al die toevoegingen. Duiven die alleen gezond kunnen blijven als ze veel bijproducten krijgen, mogen bij ons vertrekken.

Wat kun of moet je dan wel geven? Natuurlijk moet er wel grit met maagkiezel op het hok staan om de vertering te stimuleren. Maar dat is standaard voor duiven. Daarnaast is het zeker verstandig om 1 tot 2x per week een beetje levertraan over het voer te geven.  

Vitamine D.

In levertraan zitten veel vitamine A en D. Deze moeten in een goede verhouding tot elkaar zijn. Die verhouding moet 10 : 1 zijn. Als dat het geval is, krijg je een optimale samenwerking. In levertraan is die verhouding meestal goed. In de winter schijnt de zon vaak te weinig en daardoor krijgen wij en ook de duiven te weinig vitamine D³  binnen. Vitamine A is belangrijk voor de schildklier, de lever, de ogen en voor de huid. Vitamine A verhoogt de weerstand van de slijmhuid tegen ziekmakende kiemen.

Gebruik.

Ik zou voorstellen om 5 ml over het voer te geven voor 20 duiven. Dit kunt u in de winter  1 tot 2 x per week doen. In de duivensport zien we meestal kleine flesjes levertraan. Dat is ook van belang, want levertraan kan snel oxideren en dan ben je verder van huis. De goede soorten levertraan worden volgens het Artsneibuch en volgens strikte voorschriften geproduceerd en bevatten vaak wel 1 miljoen tot 1,2 miljoen Internationale Eenheden (I.E.) aan Vitamine A en 95.000 tot 100.00 I.E. per mg. aan Vitamine D³. 

 

Veel succes er mee.

Willem Mulder

Tel: +31-648 71 74 75

E-Mail: matador@xs4all.nl  

Terug
Verkooppunt in the picture

Altijd een Matador verkooppunt bij u in de buurt!