Artikels en nieuws...

Als de midfond begint.

Als de midfond begint.

4-6-2024

 

Als de midfond begint, zijn  we al even weer mooi onderweg in het vliegseizoen. De resultaten van de vitesse vluchten worden meer en meer bepaald door externe omstandigheden, zoals de windrichting, aanwakkerende wind tijdens de vlucht etc. Dat wordt alleen maar erger als het deelnemersveld steeds  verder uit elkaar komt te liggen. Tja, dat is nou eenmaal niet anders.

Voor mij begint de vliegperiode eigenlijk pas echt, als de midfond en de dagfond begint. Maar wat mij meer zorgen baart is het feit, dat  er tijdens die midfond vluchten al weer zoveel liefhebbers stoppen.   “nee, het gaat niet meer, ik ga me maar weer richten op het jonge duiven spel”, hoor ik ze dan zeggen. In Nederland kun je jezelf inderdaad specialiseren op de verschillende onderdelen van het duivenspel. Dat is in Duitsland anders. Maar goed, we gaan eens kijken hoe het komt, dat er zoveel liefhebbers het bijltje erbij neergooien tijdens de midfond vluchten.

Goede duiven.

Allereerst dit: om met duiven te kunnen presteren, moet de basis goed zijn. De cirkel moet rond zijn. Ik lees nogal eens in de duivenkranten “het gaat alleen maar om goede duiven, de rest is allemaal onzin”.  Afzender: de goed presterende liefhebber die hoopt, dat u bij hem langs komt om van “zijn duiven” te kopen. En natuurlijk hebben deze mensen gelijk. Althans, voor een deel. Want een goede duif is belangrijk op elk hok. Maar we moeten ons ook realiseren, dat ook goede kweekduiven een hoop jongen produceren, die geen knip voor de neus waard zijn. Je kweekt echt niet zomaar een topper.

 

Het hok.

Ik kan me nog herinneren wat mijn vriend Bertie Camphuis uit Eefde altijd zei als jeugdleden bij hem kwamen om duiven te halen: ” je kunt wel een paar duifjes van me krijgen, maar ik wil eerst je hok zien. Pas als het hok goed is, krijg je duiven van mij”. Uiteraard ging Bertus dan mee met het jeugdlid om eventueel wat aan te passen aan de verluchting of aan andere onderdelen van het hok.

Je kunt de allerbeste duiven aanschaffen, als het hok niet deugd, zullen de prestaties erg tegenvallen.  Niet alleen de prestaties laten het afweten, ook met de gezondheid is het dan vaak slecht gesteld. Alle reden om eens goed te kijken, of de duiven zich prettig voelen in het hok.  Het is een groot verschil hoe wij tegen een hok aankijken en hoe de duiven dat doen. Voor ons moet het er tegenwoordig allemaal pico bello uitzien. Stel je voor dat de japanners of chinezen eens langs komen.   De duif interesseert dat allemaal geen sier. Als die maar een lekker plekje kan vinden waar het niet tocht, waar er voldoende zuurstof aanwezig is en niet stinkt.

Bij veel liefhebbers met kleinere hokken is het vaak een ramp als de temperaturen gaan oplopen en het zonnetje flink gaat schijnen. Dan is het benauwd in het hok. Hoe komt dat? Wellicht zijn de ramen veel te groot en komt er  te veel zon in het hok. Het raamoppervlakte moet 1/3 deel uitmaken van de vloeroppervlakte van desbetreffende afdeling.  Niet meer en niet minder. Zijn de ramen kleiner dan 1/3 deel van de vloeroppervlakte, of blokkeren de spoetnicken de zon, dan moeten we met lichtplaten of lichtpannen werken. Niet wachten tot het volgende seizoen, direct de duiven in de mand en timmeren. Dan weet je ook direct of het beter wordt.

De gezondheid.

Als tijdens het seizoen de gezondheid de duiven parten spelen, dan kunnen daar vele oorzaken voor zijn. Het kan zijn, dat de liefhebber niet goed heeft geselecteerd, of de gezondheid niet goed heeft ingeschat. Of dat het hok niet goed functioneert met een andere wind. Of dat je verkeerd hebt gevoerd. Ga gerust naar een goede duiven dierenarts en vraag hem wat er aan te doen is. Vraag hem niet meteen naar een kast vol medicijnen om voorbehoedend te kunnen geven. Alleen als er ziekte is en het nodig is, moet je ingrijpen. Ga naar een dierenarts die jouw vertrouwen heeft.

 

Wat kun je zelf?

En hoe krijg je de duiven er weer bovenop als ze blauw vlees vertonen? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn, dat je te veel voert. De duiven laten dan een deel van het voer liggen. Als dat zo is, ontstaat er een stofwisselingsprobleem. Het kan zijn, dat je te lang zwaar en vetrijk voer geeft, het kan zijn dat je de laatste dagen van de week een te zware vliegmengeling heeft. Wat kun je dan doen? In ieder geval is het verstandig om dan terug te gaan naar de basis. En die in 14 dagen op een Zuiveringsmengeling. De duif moet even weer gereset worden. Daarna kun je weer met opbouwen beginnen. Maar…. hoor ik al op de achtergrond…. Dan kan ik niet spelen? Als je met doffers en duivinnen speelt, dan kun je vast wel een paar duiven spelen die nog wel goed in orde zijn.  Bij een vlucht met wind van achteren lukt het ook meestal wel om ze weer in te zetten. De conditie is niet zomaar weg. Zorg er voor, dat je een goed voersysteem volgt als je zelf moeite hebt met voeren. En ja, ongeveer 90% van alle liefhebbers heeft dat, dus schaam je niet als je het even niet meer weet.

 

Detox.

Een week op de Detox mengeling kan ook wonderen verrichten. Dat gaat een stuk sneller dan op Zuivering. Alle giftige stoffen raak je in een week tijd kwijt. De laatste 2 dagen van de week weer Energie mengeling en de kans is groot, dat het gewerkt heeft. Het is dus goed mogelijk om de draad weer op te pakken. Ga niet bij de pakken neerzitten, denk niet in problemen, maar in oplossingen. Mail me dus gerust als je er zelf even niet meer uit komt. Doorgaan, niet de handdoek in de ring gooien, daar wordt je niet wijzer van.

 

Omega 3

Zoals we weten worden de vetzuren opgeslagen in de rode spiervezels. Om die  te “verbranden tot energie” is Carnitine nodig. Dat is de leverancier van de voedingstoffen. Wat er ook nodig is, is zuurstof. Zuurstof plus brandstof is energie en warmte. Een gezonde cel is een soort kerncentrale. Door mengelingen te voeren met een hoog omega 3 gehalte, zorg je ervoor, dat de cel soepel blijft en veel zuurstof en voedingsstoffen kan opnemen. Ook de afvalstoffen worden veel beter afgevoerd. Is er te weinig Omega 3? Dan kunnen de cellen beschadigen en slechts gedeeltelijk voedingsstoffen opnemen. Tevens zullen die cellen veel moeilijker de afvalstoffen afgegeven. En we weten het allemaal: voor het goed presteren is zowel veel zuurstof als ook goede brandstof nodig.

 

Voersysteem.

Ik ben daarom nog steeds van mening dat het 3 fasen systeem een van de beste systemen is, om duiven goed voor te bereiden voor de vluchten. Na de vlucht is het de beste tijd voor opschoning van de verbruikte afvalstoffen. Ik heb het dan over een Zuivering, een Recup, of Start mengeling.  Dat zorgt ervoor dat het lichaam opschoont en dat de eiwitten weer gemakkelijker kunnen worden opgenomen. Die zijn nodig om de spierschade te herstellen en op de spieren weer opnieuw op te bouwen. Dat is de 2e fase, het vliegvoer. De 3e fase is de “tankfase” of wel de opbouw van energie: koolhydraten en vetten. In grote lijnen is dat het opvoersysteem. Was de vlucht  echter heel zwaar en zie je dat ook aan de duiven? Dan kun je gerust een energiemengeling aan de duiven geven bij thuiskomst.  Daarmee bedoel ik een mengeling met vetrijke zaden, koolhydraatrijke granen en veel vezels. In ieder geval geen of zeer weinig peulvruchten, want die zijn op dat moment nog te zwaar verteerbaar.  De vezels zorgen voor een snelle opschoning van verbruikte stoffen die zich nog in de darmen bevinden. Daarna kun je de duiven weer een goed vliegvoer geven. Een dag eerder dan op het schema staat.  Je moet zelf reageren als dat nodig is. Een schema kan dat niet. Die gaat uit van gemiddelde vluchten. 

 

Na een gemakkelijke vlucht.

De duiven gaan dan bijna direct weer goed trainen op een lichte (te) energierijke mengeling. Soms zijn ze midden in de week al weer klaar om ingekorfd te worden. Ze vliegen dan hoog, voelen opgeblazen en licht aan. Precies zoals ze moeten zijn. Op de inkorfdag zullen ze echter niet meer zo goed aanvoelen als een paar dagen geleden. Ze zijn dan te vroeg in vorm geweest en dat drukt de prestaties. Duiven kunnen die topvorm maar een dag op twee vasthouden. Tja…. Duiven weten nou eenmaal niet wanneer ze in de mand gaan voor de volgende vlucht. U als liefhebber moet zelf een beetje opletten, dat ze niet te snel in vorm komen. Duivinnen hebben slechts 3 goede maaltijden nodig om in vorm te komen en doffers 5 om een zware vlucht tot een goed einde te brengen. Wees daarom niet te bang in het begin van de week.

 

 

Volle bak systeem.

Er zijn ook liefhebbers die een soort van volle bak systeem voeren. Dat is gemakkelijk, zeker als je maar weinig tijd voor je duiven hebt. De duiven moeten dan zelf  kiezen wat ze nodig hebben. Dat gaat wel, als je daar tenminste vroeg genoeg mee begint. Sommige liefhebbers zeggen “ik voer volle bak en na 15 minuten haal ik de bak weer uit het hok”. Nou, dat is echt geen volle bak systeem. Een goede volle bak systeem is als je de duiven ’s morgens 10% tot 15% meer voer geeft dan ze kunnen opeten. Ze kunnen dan gedurende de dag kiezen wat ze nodig hebben. De restjes haal je ’s avonds weer uit het hok en die kun je aan de jonge duiven of aan de kweekduiven geven.

 

Zelf aanpassen.

Uit zichzelf eet de duif eerst datgene wat hij of zij verbruikt heeft. Na een lichte vlucht: minder of zelfs geen erwten, na een zware vlucht: meer peulvruchten, meer vetrijke zaden en mais. Na een dag of 3 tot 4 blijven de erwten gewoon in de bak liggen en eten ze de lekkere zaden op. Zo’n voer moet natuurlijk wel heel rijk zijn, zodat de duiven er uit kunnen halen wat ze nodig hebben. De duif weet alleen niet wanneer hij of zij wordt ingekorfd en ook niet wat de afstand is die gevlogen moet worden. Dat zijn zaken die wij zelf moesten aanpassen aan het verwachte aantal vlieguren. Dus: vetrijker voer in de bak als het einde van de week nadert.

 

Ups en downs.

Door dat er altijd vroege duiven zijn en duiven die veel later komen ( en dus meer uren gevlogen hebben) zullen de duiven die vroeg thuis waren ook eerder hersteld zijn. Zij zijn wellicht te vroeg weer in vorm voor de volgende vlucht. Duiven die veel te laat thuis waren, zullen meer eiwitten eten omdat de spieren meer kracht hebben verloren. Dit soort duiven zijn misschien wel te laat weer in vorm voor de volgende vlucht. Zo zie je, dat er altijd duiven zijn die in vorm zijn, altijd duiven die te vroeg in vorm zijn en ook duiven die te laat in vorm zijn. Geen probleem als je met veel duiven speelt, want je hebt dan eigenlijk altijd wel vroege duiven.

 

Één voer voor de gehele week.

Een complete mengeling kun je alle dagen voeren. Het voordeel is dat het heel gemakkelijk voeren is. Het nadeel is dat je niet of moeilijker bij kunt sturen. Maar daar over hebben is vorige artikelen uitgebreid gesproken. Allemaal heel veel succes met de midfond vluchten.

 

Willem Mulder

E-Mail: matador@xs4all.nl

Tel: (+31)  648 71 74 75

Terug
Verkooppunt in the picture

Altijd een Matador verkooppunt bij u in de buurt!