Artikels en nieuws...

Terugkijken op het vliegseizoen.

Terugkijken op het vliegseizoen.

16-10-2022

De officiële vluchten zijn voorbij. Velen zullen ook blij zijn, dat de drukte achter de rug is, want goed presteren met duiven is veel werk. De jonge duiven die zich steeds weer laten zien, houden we in de gaten om aan te sluiten voor het volgend vliegjaar. Ook de duiven die niet in de top van de uitslag komen, maar wel steeds zo fris als een hoentje thuiskomen mogen blijven. Volgend jaar kunnen ze zich bewijzen.

Ja en dan is het nu tijd om weer eens  terug te kijken. Wat ging er goed en wat niet. Wat waren de omstandigheden dat het zo goed ging? Wat kan de reden geweest zijn, dat er duiven werden verspeeld? Wat kunnen we nog doen wat we misschien zijn vergeten of nog kunnen leren voor een volgend seizoen? Je moet immers altijd open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Veel liefhebbers hebben mij het afgelopen seizoen gebeld of gemaild. Vaak mist men weer veel jonge duiven en de vraag is dan: wat ging er verkeerd. Bij navraag kom ik steeds een aantal dingen tegen.


UV straling.
In de eerste plaats wordt er lang niet altijd gekeken naar de UV waardes( Ultra Violette Straling van de zon), voordat men de duiven gaat opleren. Het is een eenvoudige en effectieve methode om zodoende te voorkomen, dat de duiven zich niet kunnen oriënteren.  Zonlicht bestaan uit verschillende soorten licht, waaronder UV-A en UV-B.  UV-A vormt het grootste deel van de straling en daarvan worden we mooi bruin. De gevaren zijn ook duidelijk, want huidkanker kan het gevolg zijn als we te veel in de zon liggen. UV-B bestaat voor zo’n 5% van de totale straling en die bestaat uit korte golven, waardoor ze minder diep in de huid doordringen. Zonder UV straling kunnen duiven zich niet oriënteren. Er zijn vier door ons vastgestelde niveaus: slecht, redelijk, uitstekend en gevaarlijk. Daar moeten we rekening mee houden als we postduiven voor een wedvlucht willen lossen. Onderzoek en studies naar deze vier sterkten hebben het volgende uitgewezen: UV-niveau: van 0 tot 3 betekent: een slechte vlucht of soms wel rampvlucht. UV-niveau van 3 tot 5 betekent: een moeilijke vlucht mogelijk met enige verliezen. UV-niveau van 4 tot 7,5 betekent: uitstekende wedvluchten zonder verliezen. UV-niveau: 7,5 + betekent: zonder meer gevaarlijk om te lossen en meestal een rampvlucht. Dus ook de trainingen  die wij zelf doen. Hoe dikker de bewolking is, des te slechter kunnen duiven zich over het algemeen oriënteren. De UV informatie vindt u op vele sites die weersvoorspellingen doen.
 
Opleren van jonge duiven.
Uiteraard is het van belang dat de jonge duiven eigen omgeving al goed kennen en ook al wegtrekken. Dat wegbrengen is een leerproces, die begint bij een paar honderd meter, dan 1 km en daarna 3 – 5 km enzovoort. Sommigen wachten, tot alle omstandigheden ideaal zijn. Maar die zijn ook tijdens een vlucht nooit ideaal. Ze moeten er mee leren omgaan. Natuurlijk zeg ik niet, dat je ze meteen maar met oostenwind los moet laten of in de regen. Maar we moeten er ook geen kasplantjes van maken. Eenmaal gewend aan het leerproces, kunnen ze gerust een keertje op 40 km of verder. Als het niet kan, kan het niet. Maar de natuur verandert wel. De dieren in de vrije natuur passen zich daarop aan of sterven uit. Dat gaat al eeuwen zo. Ook onze duiven moeten zich aanpassen aan die veranderde omstandigheden. Dat betekent niet: domweg alle risico’s maar nemen. Maar wel: doorgaan met duiven die zich aanpassen aan de veranderde omstandigheden.
 
Één voor éen.
Vaak hoor ik, dat de liefhebber zijn jonge duiven heeft weggebracht en ze waren zomaar thuis, De volgende dag onder dezelfde omstandigheden en vergelijkbaar weer is het wachten en nog eens wachten. Ja hoor, daar komt de eerste. Het druppelt binnen gedurende de gehele dag en ’s avonds ben je er nog een flink aantal kwijt. Hoe kan dat nou. Je weet het niet. Het kan een dag zijn geweest, dat iedereen aan het opleren was en ze tussen een ander koppel zijn geraakt. Het kan zijn, dat er roofvogel tussen is geklapt en dat ze alle kanten op zijn gevlogen.
 
Als de jonge duiven al enige ervaring hebben kunnen we ervoor kiezen, om ze een paar keer weg te brengen en ze één voor één los te laten. Dit met tussenpozen van 5 tot 10 minuten. Ze leren daar enorm veel van. Leuk voor liefhebbers die met pensioen zijn en ook graag gaan vissen. Dan verveel je je tenminste niet en is het een leuke afwisseling. Wat is het voordeel van dit systeem? Als je de jonge duiven om de 5 minuten lost, kan een roofvogel er eentje pakken, maar niet een hele groep in de stress jagen. De anderen komen immers later en hebben dan meer kans die roofvogel niet meer tegen te komen. Hetzelfde  geldt voor de duiven die anderen opleren, of voor een delegatie die soms onaangekondigd duiven lost vanuit b.v. Polen. Ook hier geldt: als ze voorbij zijn, zal de duif die 5 minuten later is gelost ze niet meer tegenkomen. Zo kun je meer duiven thuis krijgen.
 
Dan is er nog een volgend punt die me zorgen baard. We verwachten soms ook te veel van onze jonge duiven. Als we er 40 spelen, willen we er ook 40 weer thuis hebben. Is dat niet het geval, dan zijn we geïrriteerd, boos, noem maar op. We zetten onze frustratie op social media en zo gaan de emoties rond. We realiseren ons vaak te weinig, dat we niet allemaal toppers kweken. Niemand kan dat. Een deel van onze jongen zijn geen echte postduiven. Als je de helft overhoudt, doe je het echt veel beter dan de vogels die in de vrije natuur hun jongen groot brengen. Daarvan zal een derde tot een vierde deel slechts het eerste levensjaar overleven. De jonge duiven vluchten moeten we zien als selectie vluchten. De duiven die elke vlucht fit en vitaal thuis komt, kan een goede postduif worden. Dat is één van de belangrijkste dingen waar we naar moeten kijken. Vitaliteit.   
 
Het voer.
Een andere vraag die vaak opkomt: heb ik de duiven wel goed gevoerd? Het was een zwaar seizoen en dan moet je ook wel je voerschema aanpassen ( als je die hebt). Doe je dat niet, dan komen de verliezen. Meerdere liefhebbers mailden me dat dat de jongen zo slap in het vlees waren. Als dat het geval is, zijn de vluchten en de eventuele trainingen die je doet te zwaar. Dan moet je het voersysteem direct aanpassen en onmiddellijk zwaarder voeren gedurende enkele dagen. De duiven laten je vanzelf zien dat alles weer in orde is. De erwten blijven dan al snel liggen. Dat is een teken, dat je het vliegschema of je normale verzorging weer op kunt pakken.
 
Stress.
Er zijn soms vluchten waarbij de jonge duiven heel gestrest thuiskomen. Met name als er onweer in de lucht is of zonnevlammen. Om de duiven te “ontstressen” kun je ze bepaalde soorten aminozuren geven ( Tryptofaan en Tirosine). Ook is er meer behoefte aan mineralen. Maak dan eens een mengeling van grit, wat snoepzaad, wat stukjes noten en stukjes pinda’s. Gooi dat eens in het gras voor het duivenhok en laat de duiven maar lekker uitzoeken op de zondagmiddag. Gegarandeerd, dat de stress snel verdwenen is.
 
Motjes op het hok.
De motjes komen naar je voer omdat ze dat lekker vinden. Ze leggen er eitjes in en daar komen larven uit. Die zitten als draden aan elkaar lijkt het wel.  In een duivenhok zijn de temperaturen tijdens een warme zomer vaak ideaal. Probeer eens cederolie op het hok te zetten of pepermuntblad. Je kunt ook lavendel nemen die uitgebloeid is. Dit met het zaad er nog aan. Hang de stengels met het zaad aan een touwtje in het hok. Doe dat wel op een plek waar de duiven niet bij kunnen komen. Als de lavendel nog geen zaad heeft, kun je lavendelzaad kopen. Die dat in een open zakje van b.v. gordijnenstof, zodat de geur ervan goed weg kan. Nog een andere optie is de ouderwetje Vapona strip. Hang die in het hok als de duiven buiten trainen of op reis zijn. Zijn de duiven weer thuis, dan de strip direct weghalen. Is de voerafdeling niet verbonden met de duivenafdelingen? Dan kun je daar 2 raampjes tegenover elkaar een klein beetje los zetten ( als die er zijn). Dan ontstaat er een luchtstroom (tocht) waar mijten een enorme hekel aan hebben. De eitjes ontwikkelen zich dan niet of nauwelijks
 
Tot slot.
Is deze informatie niet wat laat Willem? Ja misschien wel. Maar je moet ook wel altijd terugkijken en leren van de fouten die je hebt gemaakt. Je wilt het immers het volgend jaar beter doen. Dit waren de feiten die dit jaar regelmatig voorbij kwamen. Zaak dus, om je fouten op te sporen en deze het volgend jaar niet weer te herhalen. Het is ruitijd. Ook dat is een zware tijd voor de duiven. Zowel oud als jong. Elk veertje moet er uit en een nieuwe moet worden aangemaakt. Om dat proces goed te laten verlopen is alleen het beste voer goed genoeg. Ik weet het: goed voer is niet goedkoop. Zeker niet in deze tijd. Maar het is wel uw succes voor het komende vliegseizoen.
 
Allemaal heel veel succes gewenst.
 
Willem Mulder
Telefoon: +31-648 71 74 75.
E-Mail: matador@xs4all.nl
 
 
 
 
 
 

Terug
Verkooppunt in the picture

Altijd een Matador verkooppunt bij u in de buurt!