Matador assortiment duivenvoeders

Premium Turbo Extreme

Premium Turbo Extreme

De Turbo verbeteren? Ik hoor het je al zeggen. Een van de beste energie mengelingen van deze tijd. Is dat niet riskant? Ik zou dat nooit doen als ik geen perspectief zou zien. Niet zomaar een verandering in het voer, omdat het mode geworden is elk jaar iets nieuws te bedenken. Als ik echt zie, hoe je een topmengeling nog beter kunt maken, dan ga ik er weer mee aan de slag. Ervaringen van nieuwe ontwikkelingen neem ik dan mee. Er moet echt wel iets te verbeteren zijn. Wat zijn dan die nieuwe ontwikkelingen?

Veranderingen.
Die nieuwe ontwikkeling kunnen zich voordoen door de veranderingen in de natuur. Doordat het in de zomers geleidelijk steeds warmer gaat worden. Daardoor moeten we de energie mengeling aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Ik heb mengelingen gemaakt voor liefhebbers in India, Tanzania, Brazilië, Thailand, Taiwan, Spanje, de Canarische eilanden, Zuid Afrika, Australië, Californië en nog wel een aantal landen die me zo niet te binnen wil schieten. Landen met droge en zeer warme omstandigheden, of hete temperaturen in samenhang met een hoge luchtvochtigheid. Met de granen, zaden en peulvruchten die men lokaal in die landen kon krijgen heb ik dan de voersamenstellingen gemaakt. Dat heeft veel ervaringen opgeleverd. 
 
De nieuwste mengelingen met Perillazaad.
Een van de grondstoffen die hier in Europa ook heel goed is “binnengekomen” is Perillazaad. Er is witte, grijze en bruine Perillazaad. De bruine en grijze variant wordt het beste gegeten. Wit zou mooier staan in de mengeling, maar we gaan voor een goede opname, niet voor het oog van de liefhebber.  De Premium Super mengelingen voor de rui en de kweekperiode met voldoende perillazaad doen het uitermate goed. De duiven reageren er erg geweldig op. Met een half of een procentje, die je soms in mengelingen ziet is het niet gedaan. Dat moet wel een redelijk percentage zijn in een juiste verhouding tot de andere vetrijke zaden. Meerdere liefhebbers die erg enthousiast werden van de nieuwste rui en kweekmengeling met perillazaad voegden dit ook toe aan hun vliegvoer. Vaak krijg ik daar hele positieve berichten van. Tja, dat had ik ook wel verwacht.
 
Turbo Extreem.
Daarom is Perillazaad een van de toevoegingen in de  nieuwe energiemengeling. Perillazaad werkt ontstekingsremmend, met name voor de darmen, is een natuurlijke antioxidant, verhoogt de weerstand, houdt het bloedsuiker onder controle. Het verlaagt het risico op kanker, verbetert het helder denken etc. etc. Perillazaad heeft  20 tot 25% hoogwaardig eiwit en rond de 46% vetzuren, waarvan meer dan de helft uit omega 3 bestaat. Heel bijzonder. Door het lage gehalte van omega 6 zijn de waardes zelfs duidelijk beter dan lijnzaad.  En het wordt ook nog beter gegeten dan lijnzaad. We kunnen dit zaadje dus toevoegen aan de ander belangrijke omega 3 brengers zoals koolzaad, raapzaad, hennep, walnoten en lijnzaad. Dat levert een Turbo Energiemengeling op die in het vervolg Turbo Extreem zal worden genoemd. De nieuwe mengeling is afgestemd op de meeste Europese landen, die vergelijkende zomertemperaturen hebben als bij ons.  
 
Meer rondrijst.
Ook de hoeveelheid gepolijste rondrijst is flink verhoogd. Deze specifieke rijstsoort neemt veel vocht op. Als we dorst kunnen voorkomen door meer rondrijst in de mengeling te doen, dan is dat alleen maar winst. Duiven komen zo veel fitter thuis en waarschijnlijk zijn de verliezen daardoor minder. Winst voor de liefhebbers en ook voor de vervoerders, die meer duiven kunnen blijven inkorven. In de eerste plaats natuurlijk ook winst voor de duiven zelf. Verder zit er nog meer hennep in de mengeling, zodat het vetpercentage iets hoger uitkomt.

Maar het belangrijkste verandering is de algehele onderlinge verhouding van de vetsamenstelling (tussen omega 6 en 3) . Deze was bij de voorganger 4,5 : 1 en is nu in de nieuwe samenstelling 2,8 : 1. Juist die optimale verhouding zorgt voor de beste vetverbranding in het lichaam. Waarom? Het is wetenschappelijk vastgesteld dat de omega vetzuren in de celwand werken als zuurstofmagneten. Zo kunnen de cellen, door betere zuurstofverbranding, energie blijven leveren. Cellen die te weinig zuurstof kunnen aanleveren door een verkeerde vetzuurverhouding zorgen daardoor voor een terugloop in prestaties. Ik houd me vast aan deze wetenschappelijke onderzoeken. In de praktijk zie ik verhoudingsgewijs ook betere prestaties met die betere onderlinge verhouding. Dat heb ik zelf vastgesteld in 12 jaar praktijkervaring. Daarom laat ik me niet zo snel van de wijs brengen als er andere meningen zijn.

Mais.
Naast een uitstekende vetzuur patroon is ook gedacht aan een aanpassing voor wat betreft de koolhydraten. Van de mais blijft vaak een beetje liggen. Logisch als de temperaturen zo hoog zijn. Daarom is dit nu aangepast aan de veranderde omstandigheden. Niet alleen de verhouding is een klein beetje verandert, ook is de cribs mais vervangen voor popcorn mais. Dat verbetert ook de opname. In deze mengeling is er totaal niet gekeken naar de prijs, maar alleen naar mogelijke verbeteringen. Daardoor wordt het voer een beetje duurder. Maar ja, je gaat toch voor het beste resultaat? En laten we eerlijk zijn. Zoveel energie voer heb je niet nodig in een seizoen.
 
Langzaam opneembare koolhydraten.
Door de verschuiving van een deel mais naar gepolijste rondrijst is het aandeel van geleidelijk opneembare koolhydraten niet verslechterd. Sterker nog, die is zelfs nog iets verbeterd. Juist deze koolhydraten zorgen ervoor, dat duiven langer op koolhydraten kunnen vliegen. Op koolhydraten hebben duiven de hoogste snelheid. Dat komt omdat de verbranding daarvan beter verloopt. Het verbranden van vetzuren is lastiger voor een duif. Daarom verliest hij/zij aan snelheid en wel 15 km tot 20 km per uur. Dat is nogal wat. Dus is het verstandig om ervoor te zorgen, dat duiven langer kunnen vliegen op een hogere snelheid. Niet sneller dus, maar we langer snel. Dat levert zeker op de korte en middellange vluchten tijdvoordeel op.   

Ruw eiwit 13,2%
Opneembaar eiwit 7,8%
Ruw vet 13,3%
Koolhydraten 51,1%
Ruwvezels 8,1%
Kcal 3685
Omega ratio 2,8 : 1

 

Terug
Verkooppunt in the picture

Altijd een Matador verkooppunt bij u in de buurt!